Aktivnosti

Aktivnosti

Vrijedan projekt u suradnji s Udrugom umjetnika “Vjekoslav Majer”.

KROZ SNOVE DO SVJETLOSTI: Međunarodni zbornik pjesama o Nikoli Tesli

Nakon opsežnih priprema i teškoća s pandemijom koronavirusa, gdje se težilo da bude održana prava promocija pred više ljudi, ipak se pojavila zbirka pjesama o Nikoli Tesli.

Međunarodni zbornik “Kroz snove do svjetlosti” je izašao iz tiskare. Podsjetnik da je jedan zanimljivi projekt ugledao svjetlo obilježen je kratkim susretom kod spomenika Nikoli Tesli u Zagrebu.

Susret s mini programom pdržan je u subotu. 8. svibnja 2021. u 14 sati na križanju Masarykove i Preradovićeve, tik do Tesline ulice.

Podsjetimo kako je idejna začetnica projekta svestrana umjetnica Sandra Petrž, glavna urednica zbornika.

Knjiga je izašla u nakladi Udruge umjetnika “Vjekoslav Majer”, za što je zaslužna predsjednica Ljiljana Šiljak, a u suradnji s Udrugom Kulturosfera.

Zbornik je uredio novinar i pisac Milivoj Pašiček, ilustrirala Sandra Rubić, a tehnički obradio Ivan Grahovec. Tisak: Studio Moderna d. o. o.

 

 

 

Portal totalinfo.hr sve popularniji kod čitatelja

Otkako je eksperimentalno krenuo 14. veljače 2016. godine portal totalinfo.hr sve uspješnije nalazi put prema svojim čitateljima.

Zasluge za to pripadaju članovima Udruge Kulturosfera, koji daju veliki prinos, bilo pišući razne materijale, sudjelujući u akcijama istraživanja na razne teme i surađujući u uređivanju.

Tako je portal po čitanosti svakoga dana jačao i dostigao zavidnu razinu.

Zahvaljujući sudjelovanju na natječajima, posebno grada Zagreba i Zagrebačke županije, portal je uspio dobiti financijsku pomoć za neke konkretne serijale, pa se uz tu pomoć mogao i financijski pokrivati.

Portal totalinfo.hr je neprofitabilni elektronički mediji i kao takav je prijavljen i Vijeću za elektroničke medije gdje je upisan u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija.

 

 

 

 

Kratke pojedinosti o portalu:

Kao novi news portal na hrvatskom tržištu Totalinfo.hr eksperimentalno je krenuo 14. veljače 2016. da bi s redovitim objavama započeo od lipnja mjeseca pod sloganom „Totalinfo u borbi za totalnu istinu“.

Od tada portal je u stalnom usponu po čitanosti, ali i po značaju i ugledu među hrvatskim elektroničkim medijima, budući je sve više tekstova koje prenose, ili se na njih pozivaju, drugi mediji.

Portal je pokrenula ekipa novinara, kojoj je na čelu dugogodišnji novinar Milivoj Pašiček, koji je u svojoj bogatoj novinarskoj karijeri bio reporter, urednik, glavni urednik i kolumnist, ali i direktor Vjesnikove press agencije (VPA) i vlastite izdavačke kuće Hit press.

Pisao je za Vjesnik, Večernji list, VUS, Start, Studio, Vikend, Delo, Teleks i mnoge druge novine, časopise i revije. Za novinarski rad više puta je nagrađivan, a 1979. godine osvojio je Zlatno pero godine Hrvatskog novinarskog društva.

Sudjelovao je kao autor u zapaženim televizijskim emisijama Nedjeljno poslijepodne, Sastanak bez dnevnog reda i Kviskoteka.

Godine 2004. na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, Državni Sabor Republike Hrvatske imenovao ga je u Vijeće za elektroničke medije na mandat od pet godina.

Od 2010. godine glavni je urednik i kolumnist portala www.javno.hr, potom kolumnist Glasa Slavonije i sada glavni urednik portala www.totalinfo.hr.

 

Nova predstava Kazališta „Srećica“ – raspjevani „Snježni Grad“

Predstava autora Milivoja Pašičeka, premijerno je izvedena u Dvorani Galženica u Velikoj Gorici

Odgajateljice DV Lojtrica,Foto 3 okupljene u sve uspješnijem Kazalištu za djecu “Srećica”, prvom u Hrvatskoj u kojem sav prinos daju isključivo odgajateljice, pod vodstvom su Gordane Ivas, izvelo premijeru nove predstave “Snježni Grad” pisca i novinara Milivoja Pašičeka. Atraktivni i raspjevani igrokaz s mnogo sadržajem raznolikih pjesama izveden je u Dvorani Galženica za dječicu Centra za djecu, mlade i obitelj iz Velike Gorice. Zahvaljujući ravnateljici Centra, Sandi Puljiz, tim je događajem započela jedna nova i poticajna suradnja.

Foto 2

 

Izuzetno uspješnu izvedbu s jednostavnom i dopadljivom scenom i jasno oblikovanim lutkama i kostimima, koje su kreirale odgajateljice same, djeca su nagradila velikim pljeskom. Zadovoljne su bile i prisutne pedagoginje, koje su ocijenile kako su djeci potrebne scenske priče koje osim što oplemenjuju, nadahnjuju i potiču na maštu, imaju i snažnu edukativnu i odgojnu ulogu.

 

 

U živopisnoj i dramaturškoj priči „Snježni Grad“, glavne uloge imaju odgajateljice Mišela Ivana Foto 1Majić kao Snježana, Blaženka Babić kao Snješko, Petra Siladi u ulozi Prosinca, Zlatica Šandor i gošća Lucija Sinanović u ulozi Zeke, te Tanja Jelić koja igra Djeda Mraza. A upravo je jed Mraz na kraju predstave radosnu dječicu darivao jabukama. Predstavu „Snježni Grad“ izvodili su i glumci iz umjetničkog ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka, a objavljena je i na nosaču zvuka Croatia Recordsa.

 

 

 

Sve srećice Neznanka Raščupanka – nova predstava Kazališta Srećica

logo2

Nova predstava autora Milivoja Pašičeka bit će premijerno prikazana u ožujku 2014. godine. Ovaj igrokaz najmlađima bi trebao još više približiti ljubav prema svemu što je lijepo u prirodi. A upriličit će ga članice Srećice, odgajateljice Ivana Jurmanović u ulozi Nestaška, Blaženka Babić u ulozi Patka, Zlatica Šandor u ulozi Vrećice, Ivana Mišela Majić koja igra Vrapčića, te gošće – Lucija Sinanović u ulozi Bočice i Nikolina Gligora u ulozi Pčelice. Predstava se užurbano priprema uz svesrdnu brigu ravnateljice kazališta Gordane Ivas.

1Prelijepe kostime (vidi fotografije) napravila je odgajateljica Manda Krvarić. S ovom predstavom Kazalište za djecu Srećica nastupit će i na Danima dječjih vrtića Velike Gorice 4. travnja 2014. u 18 sati u Dvorani Galženica. Zanimljivo je i to kako će se cijeli igrokaz s osam songova naći i na nosaču zvuka za koji će cijelu produkciju raditi Hit produkcija iz Zagreba, s kojom je kazalište već ostvarilo lijepu suradnju.

Valja reći kako je glazbu skladao mladi Tomislav Ivas, još učenik srednje škole, i zaljubljenik u trubu.

2378910

Certifikati Kulturosfere za uspješne odgojiteljice Dječjeg vrtića Lojtrica

Odgojiteljice Gordana Ivas, Ivana Jurmanović, Mišela Ivana Majić i Helena Pavišić iz D. V. Lojtrica iz Velike Gorice primile su certifikate za uspješnost u pohađanju glazbeno-scenske radionice za obuku djece, koju je organizirala Udruga Kulturosfera. Radionice su vođene kroz kreiranje kazališnih predstava za djecu Kazališta Srećica – od pjesme, plesa, glume, koreografije, izrade lutaka i kostima pa do doprinosa u svim drugim scenskim izrazima.

4Izuzetno živa glazbeno-scenska edukacija trajala je više od 50 sati, a odgojiteljice su s predstavom „Izgubljena vjeverica“ Mire Gavrana imale i dvadesetak javnih nastupa. Radilo se na glasovnom izražavanju i izražavanju pokretom, na usvajanju melodija i teksta i na dinamici zvuka. Usvojena su znanja s područja glazbenih igara s pokretom i ritamskih igara, a odgojiteljice su izrađivale rekvizite, lutke, kostime i dekoracije za glazbeno-scenske igre i predstave.

Odgojiteljice će usvojena znanja i vještine koristiti u svom radu s djecom, koju će učiti pjevati, plesati, recitirati, glumiti, koordinirati pokrete i glas. Kroz razne igre s pjevanjem, šumovima i zvukovima pomoći će usaditi djeci osnove vokalne tehnike. Kroz stvaranje njima prilagođene priče poučavat će ih scenskom pokretu, pomagati im u stjecanje sigurnosti u javnim nastupima, zajedničkom druženje s djecom istih ili sličnih interesa.

Ravnateljica D. V. Lojtrica, Ljuba Brnadić primila je posebnu zahvalnicu za pomoć i suradnju s Kazalištem Srećica, a priznanje joj je dodijelio predsjednik Kulturosfere Milivoj Pašiček.

 

Novinarske radionice: Kako najbolje prezentirati metropolu

Za potrebe portala Javno.hr članovi naše udruge, stručnjaci za medije, organizirali su multimedijalnu prezentaciju i radionice za obučavanje djelatnika o radu na portalu. Radionice su održane tijekom 2010. 2011. i 2012. godine.

5Nositelj je bio Milivoj Pašiček, novinar i pisac, predsjednik naše udruge. Na uglednoj radio postaji Kaj održavane su radionice na temu Zagrebačkih vijesti, a novinari su učili kako najbolje prezentirati zbivanja u metropoli, i kako postići najbolju produkciju vijesti. Od srpnja 2012. godine Kulturosfera je organizirala i radionice za potrebe projekta „Zagrebački reporteri“ čiji su sadržaji objavljivani na zagrebačkoj Radio postaji Plavi 9 (Soundset Plavi). Programski su sadržaji bili koncipirani tako da tijekom cijelog dana informiraju građane Zagreba o svim relevantnim temama i informacijama iz različitih područja života Zagreba, praćenjem rada svih gradskih tijela i ustanova.

 

Projekt za Europu

Kazalište Srećica povezuje zemlje i narode

Ovo su samo naznake zajedničkog projekta Kulturosfere iz Zagreba i Transformatora iz Beograda, koji su osmislile obje strane i koji je kandidiran za sredstva iz EU fondova

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti i kulturnu suradnju u regiji – Kulturosfera iz Zagreba i Transformator – platforma za transformaciju stvarnosti putem umjetnosti iz Beograda odlučili su se za suradnju, čiji su prvi suradnici Valentina Kovač, glumica i kazališna umjetnica iz Beograda i Gordana Ivas, voditeljica Dječjeg kazališta Srećica iz Velike Gorice, uz potporu Milivoja Pašičeka, predsjednika Kulturosfere (na fotografiji sa sastanka u Beogradu). Glavni ciljevi partnerstva su promicanje kulture i umjetnosti, kulturna suradnja u regiji, te razmjena kulturnih dobara između Hrvatske i Srbije, te šire u regiji. Želimo stvarati mrežu kulturne razmjene sa ciljem ostvarivanja projekata s međunarodnim sudionicima, posebno sa zemljama u regiji, pa će se projekt u budućnosti širiti na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sloveniju i dalje.

6Odgojiteljice iz vrtića, koje su možda najpozvanije da maloj djeci od tri do šest godina prezentiraju igrokaz za djecu koji će djeca tako najbolje razumjeti, okupljene u „Kulturosferi“ izvele su tako s velikim uspjehom predstavu međunarodno priznatog hrvatskog autora Mire Gavrana „Izgubljena vjeverica“. Uz partnerstvo s kolegicama iz Srbije okupljenim oko „Transformatora“ projekt bi se proširio i na Srbiju. Partnerice iz Srbije bit će uključene u projekt u svim njegovim etapama u razvoju projekta i predstave – od izbora scenarija, proba, izbora scenografije i glazbe, a posebno kao stručna pomoć u svim elementima kazališne predstave.

One će raditi s odgojiteljicama i djecom na izvođačkim scenskim vještinama, scenskom izrazu, razvoju glasa, osvješćavanju tijela, plesnim pokretima i svemu ostalom što ima veze sa scenskim nastupom. Taj bi se rad odvijao u organiziranim tematskim radionicama. Odgojiteljice se kroz suradnju s glumicama i redateljicom iz Srbije i dramaturgom iz Hrvatske, prvo obučavaju i/ili usavršavaju u scenskom izrazu, a potom se zajedno gradi predstava za djecu. Koristeći svoja različita znanja i iskustva, između ostalih sustav MAPA fizičke pripreme glumca i vokalnih tehnika o sistemu Meredith Monk, odgojiteljice se upoznaju s osnovama scenske prisutnosti, a razvija se i sigurnost istupanja u javnosti i pred grupom.

Zajednička priča

Kroz seriju radionica i pripremu predstave radi se na razvoju i postavci glasa, dikciji, glasnoći, jasnosti govora, učenju scenskog govora, zatim na artikulaciji tijela, oslobađanju i jačanju scenskog izraza, razvija se mašta, koncentracija, pažnja…

Zajedno se radi na priči, tako da kroz improvizacije na zadane teme sudionice (odgojiteljice) ubacuju svoje elemente, koje onda dramaturg uobličava, uz pomoć redateljice, i kroz takvu suradnju svih kreativnih sudionika dobijamo autentičnu predstavu, koja je sklop umjetnika iodgojiteljica iz dvije trenutno vrlo daleke zemlje.

Zajedničkom kreacijom ruše se barijere između ljudi različitih profesija, ali i barijere različitih jezika i različitih nacija, te fokusiranjem na ono što nam je zajedničko, umjesto da se inzistira na onom što je drugačije, dolazimo do toga da smo mnogo sličniji nego što smo mislili, što razvija razumijevanje, prepoznavanje i bliskost.

Veoma je bitno napraviti korak na obje razine – i kad je u pitanju povezivanje naroda i kada se radi o eliminiranju jaza između različitih profesija, koje toliko toga u suštini dijele – umjetnosti i odgoja. Jedna od bitnih osobina umjetnosti je da bi trebala biti istiniti odgajatelj društva, a s druge strane – nema prirodnijeg načina da dijete nauči nego kroz igru, kroz zanimljivu priču, koja mu je jednako stvarna kao i bilo koji „stvarni“ događaj. Osposobljavanjem odgajateljica da još vještije pričaju priče, povećava se njihov utjecaj na oblikovanje djeteta i prenošenje najboljeg što imaju na nove generacije. Zajedničkom suradnjom ovih različitih sudionika, djeca u startu vide prednosti suradnje i pomaganja jednih drugima da rastemo, umjesto razvijanja površne i prazne materijalne potrebe kojima obiluje „veliki odgajatelj“ današnjice, TV.

Inovacije u kulturi

Projekt bi prve godine, 2014., kao glavne aktivnosti imao edukaciju odgojitelja, kreaciju kazališne predstave za najmlađe i izvođenje te predstave, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. U sljedećoj godini, 2015., se na osnovu predstave snima film, koji ima elemente ali nije identičanpredstavi, te oba funkcioniraju kao zasebna djela. Sudionice u filmu su iste odgojiteljice, koje se dodatno obučavaju i stiču još vještina, u vezi s filmskom glumom, koja je značajno drugačija. Ovim filmom sam projekt bi bio još dostupniji i mogao bi komunicirati s još više djece, te tako širiti svoju misiju. Film se postavlja na javno dostupni sajt, te ga svi vrtići iz okruženja mogu vidjeti besplatno. Ukoliko bude zanimanja, sama predstava se može i dalje igrati i gostovati i šire po regiji (Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija, Slovenija, Crna Gora). Namjera nam je da kroz ovu suradnju, inicijalno upoznavanje i razmjenu iskustava odgojiteljica iz Hrvatske i Srbije, napravimo plodno tlo za realizaciju sličnog projekta u nekom srpskom vrtiću, u kojem bi se osnovalo kazalište za djecu gdje sve aktivnosti preuzimaju odgojiteljice i vrtićka djeca.Tada bi po istom, ali obrnutom receptu, Hrvatska u Srbiju poslala hrvatske kazališne stručnjake – režisere, scenografe, glumce i druge koji bi tada radili na predstavi sa srpskim odgojiteljicama i djecom na svim oblicima i elementima scenskog izraca.

Sigurni smo da ovaj projekt donosi inovaciju u kulturi i to ne samo na području kazališne umjetnosti. On također snažno jača dugoročnu suradnju između partnera, nezavisnih kulturnih organizacija, u regiji, te jamči razmjenu iskustva i znanja i jača suradnju i prijateljstvo između ljudi zemalja koje su ne tako davno i ratovale. Osim što je nov i jedinstven na ovim prostorima, projekt donosi kvalitetu i novi iskorak u kulturi, te jamči suradnju partnera u svim aspektima projekta – u planiranju, razvoju i realizaciji, ali i kada su u pitanju financije.

Spoznaje o različitosti bez predrasuda

Posebna važnost projekta očituje se i u tome što je područje u kulturi za vrtićku djecu zanemareno. Predstave često ne korespondiraju s djecom modernog doba, koja su zarobljena silnom tehnologijom, pa je kod njih mnogo teže pobuditi zanimanje za kazalište. Zaboravlja se i kako je predškolski uzrast djece od tri do šest godina upravo taj na koji se može na vrijeme utjecati kada su u pitanju vrijednosti poput empatije i tolerancije. Za područje ove regije i posebno odnose Hrvata i Srba to je naročito važno. A upravo su odgajateljice te koje kroz svoj scenski izraz i kazališne predstave mogu dati djeci više spoznaja o različitosti, bez predrasuda, kroz učenje empatije i tolerancije. One također znaju najbolje kako djecu te dobi otrgnuti barem na trenutke iz ropstva suvremene tehnologije.

Projekt jamči u konačnici uključivanje velikog broja sudionika, kao i publike – roditelja i djece i ostalih građana iz obje zemlje, čime se uz medijsku potporu osigurava i snažna potpora javnosti.

 

PRVI U HRVATSKOJ:
KRENULA „SREĆICA“ ZA JOŠ VIŠE SRETNIJIH LICA DJECE

Postoji li uopće netko tko barem jedanput nije rekao „Ti si moja srećica“ ili „Ovo je moja srećica“. I baš su te riječi „krive“ za ime jednog novog Kazališta za djecu Srećica.

U okrilju Udruge Kulturosfera, koja se bavi promicanjem kulture i umjetnosti i kulturnom suradnjom u regiji, osnovale su je odgajateljice DV Lojtrica Blaženka Babić, Zdravka Babić, Ana Marija Cimaš, Tanja Jelić, Ivana Jurmanović, Tamara Klafurić, Ivana Lehner, Helena Pavišić, Zlatica Šandor i Gordana Ivas, koja je ujedno i voditeljica kazališta. Sve se dogodilo na poticaj Milivoja Pašičeka, predsjednika Kulturosfere, uglednog novinara i pisca, a uz svesrdnu pomoć i podršku ravnateljice DV „Lojtrica“ Ljube Brnadić i Grada Velika Gorica.

Prva premijera – „Izgubljena vjeverica“

Tako je započet jedinstveni projekt u nas – djelovanje prvog kazališta u Hrvatskoj u kojem će glumiti i svaki drugi doprinos davati isključivo odgajateljice dječjih vrtića. Već na prvim probama odgajateljice su pokazale izuzetne sposobnosti kada su u pitanju gluma, glazba, pokret i animacija. Sve te njihove kvalitete došle su do punog izražaja već u igrokazu Mire Gavrana „Izgubljena vjeverica“, prvoj premijeri Kazališta Srećica koja je održana u Velikoj Gorici.

Projekt kazališta prepoznao je i Grad Velika Gorica, jer će Dječje kazalište Srećica kao i Kulturosfera promicati istinske vrijednosti na području kazališne kulture i umjetnosti kao i u svim zbivanjima na tom polju a koja su namijenjena djeci. Kazalište Srećica će u suradnji i uz pomoć Grada Velika Gorica vrlo brzo „servisirati“ i obogatiti mnoge već postojeće gradske manifestacije kao i nova događanja namijenjena djeci.

Ambicije: Afirmacija u Hrvatskoj i šire

Kazalište Srećica ima vrlo velike ambicije i visoko postavljene standarde u svom budućem radu. Već u prvoj godini djelovanja ostvarit će se nekoliko različitih i atraktivnih predstava. U bližoj budućnosti u planu su i nastupi i afirmacija kazališta, DV „Lojtrica“ i Grada Velike Gorice u Zagrebu, Jastrebarskom, Zaprešiću, Karlovcu, Krapini…a potom i diljem cijele Hrvatske. Nastojat će se ostvariti i međunarodna suradnja te afirmirati i kazalište i Grad Velika Gorica izvan granica naše zemlje jer Kulutrosfera već ima niz inozemnih kontakata.

Valja reći kako će ponajbolje predstave Dječjeg kazališta Srećica uvijek objavljivati i na nosačima zvuka, ali ih i priređivati za radio i/ili televizijsku izvedbu s obzirom na mnoge medijske kontakte koji već postoje.

vjevericaslika1

 

Zahvaljujemo Digitalnom foto studiu Tetra koji je izradio prelijepe fotografije glavnih likova za predstavu.  Djeluje već više od dva desetljeća, postupno izrastajući u priznat i cijenjen studio na području pružanja usluga multimedijskog karaktera, a posebnu pažnju posvećuju fotografiranju i snimanju vjenčanja.

Hribarov prolaz 10

10020, Zagreb, Croatia

01 6632 707

dugave@foto-tetra.hr

foto-tetra.hr

 

Možemo slobodno reći kako su Ivana Greguric i Giuseppe Lampieri iz Hit produkcije dali izuzetni doprinos kako bi glazba za predstavu bila na najvišoj razini. Ovim putem im se zahvaljujemo.

Hit produkcija logo

J. Marohnića, 4c – 10000, Zagreb (Croatia)

+385-91-5302875

info@hit-produkcija.com

www.hit-produkcija.com